Organic farming: solution for the XXI century?
Abstract
concepts related to its production chain, its role in family farming and its
consumption profiles. The methodology used in the study was based on literature
review of the inclusion of organic agriculture in society through technological
development of agriculture in the nineteenth century, focusing
mainly on small and medium farmers. Organic agriculture principles’ are to
improve the quality of food, the preservation of ecosystems, the strengthening
of associations and the practice of fair trade. The technology, set
in some organic farming, is based on production systems that limit the use
of synthetic fertilizers, pesticides, growth regulators and additives for animal feed. It is noteworthy that organic farming is not based only on its productive system but also on the
insertion of family farming. It is concluded that the practice of organic farming is not restricted to a niche
market, but to a fair system that seeks the best in all aspects of human life quality respecting social, economic
and biological interactions, between man and environment.
Keywords
Full Text:
PDF (Português (Brasil))References
ALBERTO JUNIOR. Agricultura e sustentabilidade, 10 out. 2005. Disponível em: http://www.administradores.com.br/artigos/carreira/agricultura-e-sustentabilidade/11413 . Acesso em: 19 set. 2016.
ALTIERI, M. Agroecologia: as bases científicas da agricultura alternativa. Rio de Janeiro: PTA-FASE, 1989.
ANDRADE, L. M. S, BERTOLDI, M. C. Atitudes e motivações em relação ao consumo de alimentos
orgânicos em Belo Horizonte – MG. Brazilian Journal of Food Technology, v. 15, n. special, May 2012. Available
at: http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1981-67232012000500006&script=sci_arttext . Accessed on:
Sept. 2016.
BRASIL. Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Evolução e cadeia produtiva da agricultura orgânica.
Brasília, 2006. Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/779849/
evolucao-e-cadeia-produtiva-da-agricultura-organica . Acesso em: 16 set. 2016.
BRASIL. Instituto Brasileiro de Defesa do Consumidor. Rota dos orgânicos. Revista do Idec, n. 162, fev. 2012.
Disponível em: http://www.idec.org.br/em-acao/revista/diferenca-que-incomoda/materia/na-rota-dosorganicos . Acesso em: 15 set. 2016.
BRASIL. Instituto Nacional de Metrologia, Qualidade e Tecnologia. [Homepage]. Rio de Janeiro, 2012. Disponível em: http://www.inmetro.gov.br/ . Acesso em: 19 set. 2016.
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Mato Grosso e Pará têm as maiores áreas de orgânicos do país, 30 maio 2012. Disponível em: http://www.agricultura.gov.br/comunicacao/noticias/2012/05/
mato-grosso-e-para-tem-as-maiores-areas-de-organicos-do-pais . Acesso em: 19 set. 2016.
BRASIL. Ministério do Desenvolvimento, Indústria e Comércio Exterior. Secretaria de Comércio Exterior.
Exportações brasileiras de produtos orgânicos: agosto de 2006 a janeiro de 2010. Disponível em: http://www.mdic.gov.br . Acesso em: 19 set. 2016.
CAMPANHOLA, Clayton; VALARINI, Pedro José. A Agricultura orgânica e seu potencial para o pequeno
agricultor. Cadernos de Ciência & Tecnologia, Brasília, v. 18, n. 3, p. 69-101, set./dez. 2001.
CAMPOS, Christiane Senhorinha Soares. A face feminina da pobreza em meio à riqueza do agronegócio: o caso de
Cruz Alta/RS. Bueno Aires: CLACSO, 2011.
CAN ORGANIC food feed the world? New study sheds light on debate over organic vs. conventional agriculture. ScienceDaily, 25 Apr. 2012. Available at: www.sciencedaily.com/releases/2012/04/120425140114.htm .
Accessed on: 19 Sept. 2016.
CANUTO, João Carlos. Agricultura ecológica en Brasil: perspectivas socioecológicas. 1998. 256 f. Tese (Doutorado) – Instituto de Sociología y Estudios Campesinos (ISEC), Escuela Superior de Ingenieros Agrónomos
y Montes (ETSIAM), Universidad de Córdoba, Córdoba, 1998.
CAPORAL, Francisco Roberto. Em defesa de um plano nacional de transição ecológica: compromisso com
as atuais e nosso legado para as futuras gerações. In: SAUER, S.; BALESTRO, M. V. (Org.) Agroecologia e os
desafios da transição agroecológica. São Paulo: Expressão Popular, 2009.
DAROLT, Moacir Roberto. Alimentos orgânicos: um guia para o consumidor consciente. 2. ed. rev. e ampl.
Londrina: IAPAR, 2007. Disponível em: http://www.iapar.br/arquivos/File/zip_pdf/publi_alimentos.
pdf . Acesso em: 19 set. 2016.
DENARDI, R. A. Agricultura familiar e políticas públicas: alguns dilemas e desafios para o desenvolvimento
rural sustentável. Agroecologia e desenvolvimento rural sustentável, Porto Alegre, v. 2, n. 3, p. 56-62, jul./set. 2001.
FAIRTRADE BRASIL. Home. Disponível em: http://www.fairtradebrasil.com.br/home . Acesso em: 10
set. 2016.
FONSECA, M. F. de A C.; CAMPOS, F. F. O cenário da comercialização dos orgânicos no Estado do Rio de
Janeiro: I - perspectivas na visão do agricultor, II – feiras, III – processadoras/distribuidoras, IV – grandes
varejistas, V – pequenos varejistas. In: AMBROSANO, E. (Coord.). Agricultura ecológica. São Paulo: Livraria
Editora Agropecuária, IAC, AAO, 1999.
GAZZONI, Décio Luiz. As razões da escalada de preços das commodities agrícolas. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE BIOCOMBUSTÍVEIS E SEGURANÇA ALIMENTAR, 2008, Salvador. Anais...
Salvador: Goethe-Institut, 2008.
GONÇALVES, Carlos Walter Porto. Geografia da riqueza, fome e meio ambiente: pequena contribuição
crítica ao atual modelo agrário/agrícola de uso dos recursos naturais. Interthesis, Florianópolis, v. 1, n. 1, p.
-55, 2004.
HECHT, S. B. A evolução do pensamento agroecológico. In: ALTIERI, M. A. (Ed.). Agroecologia: as bases
científicas da agricultura alternativa. Rio de Janeiro: PTA/FASE, 1989. p. 25-41.
IBD CERTIFICAÇÕES. Certificações: orgânico: IBD orgânico e orgânico Brasil, 2014. Disponível em:
http://ibd.com.br/pt/IbdOrganico.aspx . Acesso em: 19 set. 2016.
KLUTH, B.; BOCCHI JUNIOR, U.; CENSKOWSKY, U. Pesquisa sobre o comportamento e a percepção do consumidor de alimentos orgânicos no Brasil. Munchen: Organic Services; Jundaiai: Vitalfood, 2010.
LERNOUD, Julia; WILLER, Helga. Organic agriculture worldwide: key results from the FiBL-IFOAM
surveyon organic agriculture worldwide 2014: part 3: organic agriculture in the regions 2012. Frick, Switzerland, Apr. 2014. Available at: http://www.organic-world.net/fileadmin/documents/yearbook/2014/fiblifoam-2014-regions-2012.pdf . Accessed on: 19 Sept. 2016.
LEVI, M.; LINTON, A. Fair trade: a cup at a time? Politics & Society, v. 31, n. 3, Sept. 2003.
LOMBARDI, M. S.; MOORI, R. G.; SATO, G. S. Um estudo exploratório dos fatores relevantes na decisão
de compra de produtos orgânicos. Revista de Administração Mackenzie, v. 5, n. 1, p. 13-34, 2004.
MALTHUS, T. An essay on the principle of population: or a view of its past and present effects on human happiness: with an inquiry into our prospects respecting the future removal or mitigation of the evils which it
occasions. 6. ed. Londres: John Murray, 1826.
MARCUSE, H. de. Tecnologia, guerra e fascismo: coletânea de artigos. São Paulo: Unesp, 1999.
MATIAS, Adalberto Borges; FREITAS, Zípora de Campos. Commodities ambientais: uma análise acerca da
comercialização em bolsa de valores no mercado financeiro brasileiro, 2003. Disponível em:
cepefin.org.br/mapa.htm>. Acesso em: 18 set. 2016.
MAZZOLENI, Eduardo Mello; NOGUEIRA, Jorge Madeira. Agricultura orgânica: características básicas
do seu produtor. Revista de Economia e Sociologia Rural, Rio de Janeiro, v. 44, n. 2, p. 263-293, abr./jun. 2006.
MOMESSO, Cristiane Maria Vendramini; ROEL, Antonia Railda; FAVARO, Simone Palma. Levantamento
do potencial de comercialização de produtos orgânicos para o estado de Mato Grosso do Sul. Interações,
Campo Grande, v. 10, n. 1, p. 55-62, jan./jun. 2009.
ORMOND, José Geraldo Pacheco et al. Agricultura orgânica: quando o passado é futuro. BNDES Setorial,
Rio de Janeiro, n. 15, p. 3-34, mar. 2002. Disponível em: https://web.bndes.gov.br/bib/jspui/bitstream/1408/2479/1/BS%2015%20Agricultura%20org%C3%A2ncia_P.pdf . Acesso em: 18 set. 2016.
PASCHOAL, A. D. Produção orgânica de alimentos: agricultura sustentável para os séculos XX e XXI; guia técnico e normativo para o produtor, o comerciante e o industrial de alimentos orgânicos e insumos naturais.
Piracicaba: ESALQ, 1994.
PEREIRA, Severino Joaquim Nunes. O impacto do argumento ecológico nas atitudes dos consumidores: um estudo experimental. 2003. 91 f. Dissertação (Mestrado) - Escola Brasileira de Administração Pública e de Empresas,
Fundação Getúlio Vargas, São Paulo, 2003.
POLITO, Wagner L. The Trofobiose Theory and organic agriculture: the active mobilization of nutrients
and the use of rock powder as a tool for sustainability. Anais da Academia Brasileira de Ciências, Rio de Janeiro,
v. 78, n. 4, p. 765-779, dez. 2006.
PRATES, Daniela Magalhães. A alta recente dos preços das commodities. Revista de Economia Política, v. 27,
n. 3, p. 323-344, jul./set. 2007.
SANTA CATARINA. Secretaria de Estado da Agricultura e Política Rural. Instituto de Planejamento e Economia Agrícola de Santa Catarina. Agricultura orgânica em Santa Catarina, maio 2003. Disponível em: http://
docweb.epagri.sc.gov.br/website_cepa/publicacoes/organicos.pdf. Acesso em: 15 set. 2016.
SAUER, Sérgio Reforma Agrária e geração de emprego e renda no meio rural. São Paulo: ABET, 1998.
SCHNEIDER, Sérgio Teoria social, agricultura familiar e pluriatividade. Revista Brasileira de Ciências Sociais, v.
, n. 51, p. 99-121, fev. 2003.
SEUFERT, Verena; RAMANKUTTY, Navin; FOLEY, Jonathan A. Comparing the yields of organic and
conventional agriculture. Nature, n. 485, p. 229-232, 10 May 2012. Available at: http://www.nature.com/
nature/journal/v485/n7397/full/nature11069.html . Accessed on: 15 Sept. 2016.
SOUZA, Maria Célia Martins de. Algodão orgânico: o papel das organizações na coordenação e diferenciação
do sistema agroindustrial do algodão. 1998. 187 f. Dissertação (Mestrado) – Departamento de Administração,
Faculdade de Economia, Administração e Contabilidade, Universidade de São Paulo, São Paulo, 1998.
SOUZA, Maria Célia Martins de. Produtos orgânicos. In: ZYLBERSZTAJN, Decio; NEVES, Marcos Fava
(Org.). Economia e gestão dos negócios agroalimentares. São Paulo: Pioneira, 2000. p. 385-401.
TASHIMA, Lucelia da Costa Nogueira. A construção da visibilidade da agricultura familiar: estudo de caso na
comunidade negra quilombola de São Miguel - MS. 2016. 118 f. Dissertação (Mestrado) – Programa de
Pós-graduação em Desenvolvimento Local, Universidade Católica Dom Bosco, Campo Grande, 2016.
Disponível em: http://site.ucdb.br/public/md-dissertacoes/18973-dissertacao-lucelia-da-costa-nogueira-tashima.pdf . Acesso em: 15 jun. 2016.
UNFPA. Relatório sobre a situação da população mundial: pessoas e possibilidades em um mundo de 7 bilhões.
Tradução: Eleny Corina Heller. New York, 2011. Disponível em: http://www.un.cv/files/PT-SWOP11-
WEB.pdf . Acesso em: 19 set. 2016.
UNITED STATES. Food and Agriculture Organization. FAO FactFile: majoraty of people live in cities by
, 1998. Available at: http://www.fao.org/NEWS/FACTFILE/ff9811-e.htm . Accessed on: 19 Sept.
WILLER, H.; YUSSEFI, M. Organic agriculture worldwide 2001: statistics and future prospects. Bad Dürkheim:
SÖL, 2001. (SÖL Publication, 74).
DOI: https://doi.org/10.5102/rbpp.v6i2.3973
ISSN 2179-8338 (impresso) - ISSN 2236-1677 (on-line)